Γεώργιος Τζίτζικας (1918-2020)

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών, στο Σακραμέντο των ΗΠΑ, ο Γεώργιος Τζίτζικας (θείος του πατέρα μου), μια εμβληματική μορφή της Μάχης της Κρήτης με μεγάλη και εντυπωσιακή αντιστασιακή δράση (μάχες, σαμποτάζ, κατάρριψη αεροπλάνου, κ.α. ).

 

Μεταπολεμικά μετανάστευσε στην Αμερική όπου και ήταν  ενεργό μέλος των ομογενών, δυο φορές πρόεδρος της Παγκρητικής Ενώσεως Αμερικής (εκ δωρεάς της οποίας ιδρύθηκαν οιΠανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).

gtz

Είναι ευτυχές γεγονός το ότι οι μαρτυρίες του από την αντιστασιακή του δράση καταγράφηκαν το 2011 στο βιβλίο με τίτλο «Ελευθερία και Δόξα»    της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, απ’ όπου και το βίντεο που ακολουθεί.  Όποτε τον φέρνω στο μυαλό μου (πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που τον συνάντησα στο πανηγύρι της Καλόιδενας, στις 6 του Αυγούστου μιας χρονιάς που δεν θυμάμαι), μου έρχεται στο μυαλό ο στίχος του Ανδρέα Κάλβου: «Θέλει αρετήν και τόλμην  η ελευθερία».

Ένα βίντεο από την  παρουσίαση του «Ελευθερία και Δόξα»  το 2012 ακολουθεί:

Δημοσίευμα για τα 100στά του γενέθλια (06/06/2018)

Αποχαιρετισμοί (15 Απριλίου 2020)

 

Γιάννης Τζίτζικας, 15/4/2020

2 σκέψεις σχετικά με το “Γεώργιος Τζίτζικας (1918-2020)”

  1. Τιμή και υπόκλιση στη μνήμη και στην προσφορά του αγαπητέ Γιάννη. Τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια φίλε μου. Μεγάλη μορφή και άξιος άνθρωπος. Να τον θυμάστε με αγάπη.

    Μου αρέσει!